Kerkorgel

Wil jij KERKORGEL leren spelen?

Het kerkorgel is een toetsinstrument maar tegelijkertijd ook een blaasinstrument, omdat er lucht nodig is om het instrument te laten klinken. Het orgel is al in de Griekse en Romeinse oudheid ontstaan en een lange ontwikkeling leidde tot het orgel zoals we dat nu kennen. Het orgel van vroeger zag er totaal anders uit. Eerst waren het vooral knoppen die ingedrukt werden, erna werd er veel geëxperimenteerd met bijvoorbeeld waterdruk. Onder de toetsen zaten meerdere klanken die je kon bepalen naarmate je hem dieper indrukte. Je hoorde eerst 1 pijp per toets, vervolgens kwamen er pijpen bij, maar was het of hard of heel zacht. Later kreeg je meer opties (registers), waarbij de toevoer van de pijpen wel of niet werd afgesloten.

De klank werd daardoor veel diverser. Een heel bekende componist die veel voor orgel heeft geschreven is Johann Sebastian Bach. Voor die tijd hadden we in de Lage Landen Jan Pietersz. Sweelinck. Bekende componisten van latere tijd zijn Guilmant, Widor en Franck. Veel mensen denken bij een orgel aan het gebruik in een kerk. Maar er staan ook orgels in concertzalen en in oude bioscoopzalen, uit de tijd van de stomme film, waar het orgel klonk als begeleiding bij films. Naast begeleiding van het zingen in kerken wordt er vooral klassieke muziek gespeeld op het orgel. Bekende Nederlandse organisten zijn bijvoorbeeld Hayo Boerema en Leo van Doeselaar.

Paul Rotscheid

“Sinds mijn elfde jaar speel ik orgel, voornamelijk klassieke orgelmuziek. Ik studeerde in 1992 af aan het Rotterdams Conservatorium, waar ik ook de opleiding Kerkmuziek afrondde. Ik begeleidde regelmatig koren en solisten. Naast orgeldocent ben ik organist in diverse kerken en geef ik orgelles aan beginners en gevorderden, zowel aan volwassenen als aan kinderen. Concerten geven doe je als kerkorganist vaak solo (alleen).
Hiernaast bezoek ik basisscholen om met de leerlingen een klein orgeltje in elkaar te zetten en zo het instrument onder de aandacht te brengen (het doe-orgel).”

Leslocatie: woensdagmiddag en donderdagmiddag.
Andere lesdagen/tijden zijn mogelijk in overleg.
De locaties zijn onder andere de Openhofkerk in Oud-Beijerland en de Nederlandse Hervormde kerk in Numansdorp.

Media

Regelmatig is Muziekschool Hoeksche Waard te vinden in de media.

Bekijk hier al onze berichten en filmpjes van de afgelopen periode.

kom je ook een
proefles doen?

Vul je naam in!
Vul je leeftijd in!
Geef je voorkeur aan!
Vul je adres in!
Vul je postcode in!
Vul je woonplaats in!
Vul je e-mailadres in!
Vul je telefoonnummer in!
Invalid Input
Invalid Input

Stichting Muziekschool
Hoeksche Waard
Gatsedijk 25
3299LA  Maasdam
KvK nummer: 64803236

Voor algemene vragen:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06-27472521